Menu

Stichting Oeuvre Jan van der Vossen
p/a Onderneming & Kunst
Prinsengracht 415
1016 HM Amsterdam
+31(0)20 6264020
[email protected]

2009

olie op staalplaat, 80 x 80 cm

Lineke Rijxman door Piet van den Boog

Lineke Rijxman (1957) speelde in haar rijke carrière onder meer 13 jaar bij Toneelgroep Amsterdam. Sinds 2006 is zij verbonden aan Mugmetdegoudentand, waar zij tevens lid is van het artistieke team en regisseert. Het stuk Hannah en Martin, over de onwaarschijnlijke relatie tussen de Joodse politieke denken Hannah Arendt en de filosoof Martin Heidegger, lid van Hitlers nationaal-socialistische partij, ontstond mede op haar initiatief. Voor de rol van Hannah Arendt won zij in 2009 de Theo d’Or. “Met rijkgeschakeerd en virtuoos spel schakelt Rijxman voortdurend. Nu eens licht en komisch, dan weer serieus of persoonlijk en zoekend, maar altijd blijf je naar haar kijken. Een acteerprestatie van formaat”, aldus de jury.

Een jaar nadat actrice Chris Nietvelt voor Piet van den Boog (1951) had geposeerd, bezocht ook Lineke Rijxman het atelier van de schilder om zich te laten vereeuwigen. In haar portret kijkt de actrice de toeschouwer zelfbewust in de ogen. De schilder heeft haar als het ware deelgenoot gemaakt van het schilderproces door haar lichaam en haren met kleurrijke verfvlekken te besmeuren. De combinatie van fijnzinnig realisme met ontregelende abstractie maken de schilderijen van Van den Boog fascinerend.

“Bij Lineke kwam de associatie van de kleur rood, die ik bij haar vond passen en wat uiteindelijk resulteerde in het kleine stukje rode stof geplakt op haar schouder.” – Piet van den Boog

Stichting Oeuvre Jan van der Vossen
p/a Onderneming & Kunst
Prinsengracht 415
1016 HM Amsterdam
+31(0)20 6264020
[email protected]